Imam Husseins (fvmh) Givmildhet

Det finns många dokumenterade exempel på generositet och givmildhet när det kommer till Imam Hussein (fvmh), varav två nämns här:

  1. Amr ibn Dinar har återberättat att Imam Hussein (fvmh) en gång besökte Usama ibn Zaid[1] eftersom han var sjuk. Då han såg att Usama var nedstämd frågande han honom om dess orsak. Usama förklarade att han hade 60 000 dirham i skuld varpå Imam Hussein (fvmh) erbjöd sig att betala hans skuld åt honom. Usama svarade att han var rädd att dö innan hans skuld vore betald. Imamen (fvmh) försäkrade honom att han inte skulle dö innan hans skuld betalats för honom, och han höll sitt ord.
  2. Anas har återberättat att han en gång var hos Imam Hussein (fvmh) och bevittnade hans tjänarinna ge honom en blomma. Imam Hussein (fvmh) besvarade vänligheten genom att säga: ”Jag befriar dig i Guds väg.” Anas förvånades av hans handling och protesterade till honom att det inte låg något värde i en blomma för att han skulle frige en tjänarinna för det. Imam Hussein (fvmh) svarade: ”Allah har lärt oss sådant maner med Sitt utlåtande – När någon riktar en hälsning till er, besvara den då med en hövligare hälsning eller med samma ord[2]. – och att frige en tjänarinna (som svar till hennes vänlighet) är en hövligare hälsning.”

[1] Usamahs far Zaid togs om hand och uppfostrades av det välsignade Sändebudet (S) som om han vore hans ”adoptivson” efter att Zaid hade skänkts som tjänare till honom i ung ålder. Därmed såg många på Zaid som hans ”adoptivson” av något slag. Trots Zaids närhet till Sändebudets Hushåll vägrade Usama att svära trohet till Imam Ali (A) när han valdes som kalif över muslimerna.

[2] Koranen 4:86  وَإِذَا حُيِّيْتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّواْ بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *